Апелативният съд потвърди присъдата за убийството на Добрин Русев от Дряновец

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на окръжните магистрати в Разград за 51-годишният Станю Станев и синовете му Иван /20 г./ и Димитър /29 г./. Тримата бяха признати за виновни в това, че на 16 септември 2013 г. умишлено са умъртвили 60-годишния си съселянин Добрин Русев от село Дряновец.
Бащата получи присъда от 9 години затвор при строг първоначален режим, а Иван и Димитър – по 8 години, също при строг режим. Освен това тримата подсъдими трябва да платят обезщетение за нанесените неимуществени вреди от по 80 000 лева за всяка от трите наследнички на убития.
Припомнямe, че трупът на Добрин Русев бе намерен от съпругата му около 23.30 ч. пред дома им. Човекът се е прибирал към дома си, когато преминаващ автомобил с включени дълги светлини го заслепил. Русев направил забележка на шофьора Иван Станев и при последвалия скандал Добрин го ударил с юмрук. Иван се оплакал на баща си, който бил пил, и тримата с Димитър отишли пред дома на Русев. Двайсет минути по-късно възрастният мъж бил нападнат от Иван, брат му Димитър и баща им Станю. Тримата му нанесли побой с вила, дървен кол и юмруци. Травмите от жестоката разправа се оказали несъвместими с живота.
Тримата подсъдими са подали жалби пред апелативната инстанция, която ги отхвърля като неоснователни. Те се позовават на неизбежната отбрана, но съдът счита, че този, който е предприел нападението, не може да претендира за това. А след като те не са били в състояние на неизбежна отбрана, то няма как да са превишили и нейните предели.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС на РБ в 15-дневен срок.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.