Апелативният съд във Варна потвърди условната присъда на лознишкия кмет

Апелативният съд във Варна потвърди условната присъда на лознишкия кмет Айхан Хашимов, става ясно от сайта на институцията.
Магистратите считат за правилно определено наказанието от една година лишаване от свобода условно, за неправомерно разпореждане с бюджетни средства с целево предназначение, на стойност 662 272,31лева, от което са настъпили значителни вредни последици за държавата. „Същевременно е безспорно установено, че за община Лозница не е настъпила вреда, защото тези средства са били използвани за възстановяване на имотите, като възложените от нея строително-ремонти дейности са били изпълнени качествено в срок и дори в по-голям от договорения обем.”, се казва още в мотивите на съда. Градоначалникът е признат за невинен от втората инстанция по обвинението за съставяне на документи с невярно съдържание.
Припомняме, че през май м.г. Окръжният съд в Разград произнесе едногодишната условна присъда и лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавно учреждение за кмета на Община Лозница Айхан Хашимов. Срокът, с който се отлага изпълнението на присъдата, е 3-годишен. Градоначалникът бе признат за виновен само по едно от повдигнатите му обвинения – за разпореждане с целеви бюджетни средства от Междуведомствената комисия за възстановяване не по предназначение, за обекти, които не са пострадали от бедствия и аварии, от което са настъпили вредни последици за държавата. За ремонта на останалите обекти в размер на 91 403 лв. Хашимов бе оправдан по обвинението за неправомерно разходване на бюджетни средства. Той бе признат за невинен и по обвинението, че не е полагал достатъчно грижи и не е упражнил контрол по разходването на средствата. Тогава бе прекратено производството срещу него в частта за съставяне на документи с невярно съдържание. Останалите подсъдими бяха признати за невинни – това са двамата кметски заместници Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, служителите в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн, и четирима предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.
Решението на Апелитивния съд подлежи на касационна проверка от Върховния съд.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.