Ал. Велев: Информацията за Доган и Пеевски може да е пиар

Информацията за забрана на почетния предсeдател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от партията Делян Пеевски да влизат в Турция може да е само пиар акция, коментира бившият консул в Истанбул Александър Велев в интервю за BTV. Ще се разбере, ако един от двамата се запъти към турската граница, което вероятно няма да стане, коментира Велев.
Попитан дали турският посланик Сюлейман Гьокче трябва да бъде обявен за персона нон грата, както призова бившият премиер Иван Костов, Велев каза, че би трябвало поне да бъде привикан във МВнР. По думите му отзоваването на посланика и обявяването му за персона нон грата е крайна мярка.
По негова информация турският консул в Пловдив се е прибрал в Турция, което означава, че дипломацията ни прави нещо по въпроса с опитите на Турция да се намесва в българската вътрешна политика. Според Велев фактът, че турските власти са си позволили да звънят през нощта на българския премиер Борисов, е доста притеснителен.
Службите трябва да кажат дали Пеевски и Доган са замесени в някаква контрабанда. Това може да е една спекулация, или голословно твърдение, или да почива на истина, но ние не знаем, коментира той.
За евентуална подкрепа от Турция за новата партия на Лютви Местан ДОСТ, бившият консул напомни, че на изборите през 2013 г. Турция силно е подкрепяла партията на Касим Дал, която получи нищожен дял. В този смисъл Андреев смята, че подкрепата от Турция по-скоро ще навреди на партията на Местан. Турция да се вглежда повече в собствения си двор, отбеляза бившият консул.
За заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще залее Европа с бежанци, Велев смята, че Ердоган оказва натиск, за да бъде създадена зона за сигурност в Сирия. Той напомни, че в Турция има 2,5 милиона бежанци, които прииждат в лагерите още от 2013 година.
С Ердоган трябва да се разговаря, той е непреодолим фактор, за да се спре мигрантският поток към Европа. Трябва да се търси траен мир в Сирия, каза още бившият ни консул в Истанбул.
Велев смята, че решение с бежанската криза може да има, само ако е решение на всички държави от Европейския съюз. Не може Полша да отказва да приема мигранти, а в Германия да има 1 милион, посочи той.

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.