„Алфа Рисърч“: Малко под 100 000 гласа не стигат референдумът да е задължителен, активността е 50.3%

Малко под 100 хиляди гласа не достигат референдумът да е задължителен, каза в понеделник сутринта социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова.
Тя коментира последните данни на база 100% извадка от паралелното преброяване на агенцията.
Активността на референдума е 50. 3%.
За да има задължителна сила за парламента, активността трябва да бъде около 51.26% или малко над 3.5 милиона души – толкова хора, колкото са гласували на предишните парламентарни избори.
При всички положения резултатите от референдума трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание, защото получава подкрепа на над 20% от имащите право на глас.
И на трите въпроса от референдума мнозинството от избирателите са дали утвърдителен отговор.
Референдумът със сигурност постига второто условие на закона – всеки един от въпросите трябва да има над 50% подкрепа (отговор „да“) от броя на всички гласували.
На въпроса: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“
с „Да“ са отговорили 74.2%; а с „Не“ – 19.1%. Недействителни са 6.7% от бюлетините.
На въпроса: „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с „Да“ са отговорили 65.6%, с „Не“ – 28.2%, а недействителни са 6.2%.
На въпроса: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ с „Да“ са отговорили 78.1%, а „Не“ – 15.9%, недействителни са 6.0% от бюлетините.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.