Абтула АБТУЛА, кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община САМУИЛ

Завършил е висше образование във Великотърновския университет със специалност педагогика – български език, литература и история. Работил е в сферите на образованието и социалните услуги. Бил е кмет на община Самуил в периода 1995 – 1999 г., от 2005 до 2007 г. е заместник-кмет на общината с ресор „Образование и социални дейности“.

Едни от нещата, с които се гордея и приемам за постижение в рамките на мандата ми като кмет, е преструктурирането на общообразователното училище в Самуил в средно общообразователно училище. От тогава до днес 500 ученици са се дипломирали там. Укрепването на образователната система беше прието като приоритет и на следващите кметове, а средното училище в Самуил продължава своята дейност в една добра материална база. Друго от начинанията ни, което остана във времето, бе възстановяването на общинския празник на Самуил, което се превърна в традиция. Сградите, в които се помещават кметствата и здравните служби в селата Владимировци и Ножарово, също са построени по време на моя мандат.
Днес нещата изглеждат доста по-различно – младите хора все повече напускат нашата община, прогонени от безработицата и от липсата на алтернативи, от възможности за изява. Общината стана постепенно основен работодател за жителите на Самуил, а не виждам усилия нещата да се променят. Непрекъснато се говори колко много пари са влезли в общината от проектите по европейските програми и това е факт – на глава от населението в Самуил има повече европейски пари, отколкото в Разград, но това как променя живота на хората? Отговорът е лесен – не ги променя и не заради качеството на проектите, а заради това, че има самоцелно гонене на усвояване без да се търсят реалните потребности на гражданите, които да бъдат решавани. По мое наблюдение кметът се е превърнал в мениджър на проекти, администратор, който се грижи дейностите по проекта да вървят, а какво се случва с хората – това остава извън вниманието му. Което съвсем естествено води до липсата на най-елементарни условия за нормален живот – лоша пътна инфраструктура между населените места в общината – има пътни участъци, които са на практика почти недостъпни, липса на здравни грижи, труден е достъпът до социални услуги, грижите за младите хора сериозно куцат.
Какво бих направил, ако гражданите на Самуил ми дадат своето доверие след седмица? Преди всичко бих продължил направените до сега усилия в реализирането на проектите. Като преподавател имам траен интерес към историята и твърдо вярвам, че само надграждането води до добри резултати, а отричането на направеното създава още по-големи проблеми. Затова трябва да се анализират и отчетат добрите стъпки, предприети досега, да продължат усилията в посока усвояване на средства по европейски програми, но това да става с друг център, а приоритетите да се определят с участието на гражданите на общината. Повече прозрачност трябва да има в управлението на местната власт – да знаят хората как се работи, защо е важно да се случи едно нещо и какво следва от него, да знаят, че могат да кажат от какво имат нужда и те да определят част от задачите на кмета и администрацията. Ще сложа по-голям акцент и върху разширяването на обхвата и разнообразието на социалните услуги – новите програми дават възможност за това. Ще търся възможности да предложа алтернативи на младите хора и учениците – като извънучилищни дейности, като перспективи за развитие, чрез прилагане на стажантски програми или чрез механизми за насърчаване за стартиране на собствени инициативи. За да повярват те, че е възможно човек да има бъдеще и в Самуил.
Изобщо една от основните и постоянни цели, които искам да реализирам, е да върна доверието на гражданите в общината, като институция, която е призвана да реши проблемите им – всекидневните им и в дългосрочен план.

Пресцентър на ПП ГЕРБ
Местни избори 2015
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.