АБВ подкрепя промените в конституцията с изисквания, Борисов предложи „джентълменско споразумение“

Засилване ролята на Инспектората, прекият избор на съдии и прокурори, както и разделянето на ВСС, са темите, по които можело да се намери консенсус, стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов след срещата му с представители на парламентарната група на АБВ и лидера на формацията Георги Първанов. Близо час и половина те обсъждаха промените в Конституцията.
Благодаря на Георги Първанов за тази среща, тъй като съдебната реформа е една от много важните за кабинета. Специфичното при нея е, че иска промяна в Конституцията, която се прави с много гласове и ни трябва подкрепа, каза премиерът и допълни: Ще бъде много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем да направим мнозинство.
Министър-председателят смята, че може да се намери консенсус по темата с прекия избор на съдии и прокурори, разделянето на ВСС и по-голямата роля на инспектората.
Възможна подкрепа от АБВ можела да дойде при изтегляне на настоящия проект и преработването му. Борисов обаче смята, че отлагането ще ни забави. Изтеглянето на проектозакона ще ни забави с поне месец и нещо във времето, предупреди той.
В сегашния си вид предложените промени са в задънена улица, смята Първанов. Причината за това той видя в слабия съдебен потенциал и арогантно поведение на вносителите.
Първанов разчете в поведението на Борисов готовност да се откажат от редица от предложенията, с които АБВ не са съгласни.
По думите на премиера важното било да се постигне консенсус. За целта Борисов е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в Конституцията.
Поправките трябва да бъдат гласувани в петък, като за тях са нужни гласовете на 160 народни представители. АБВ, които имат 11 депутати в парламента, имат политическо решение да не подкрепят предложените промени в конституцията. Техният представител във временната комисия, която обсъждаше поправките, гласува „против“. Неофициално се твърди, че АБВ могат да подкрепят реформата на цената на гарантирано място за конституционен съдия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.