Шокираният чешки премиер Бабиш пред Борисов: Продажбата на ЧЕЗ е напълно законосъобразна

Продажбата на ЧЕЗ е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Това е обявил министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш пред българския му колега Бойко Борисов, твърдят в официално прессъобщение от родното правителство.
Както и по-рано стана ясно двамата са провели телефонен разговор по време на коалиционния съвет, на който беше обсъдена сделката за електроразпределителното дружество и оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
По време на разговора „Бойко Борисов поиска на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България“, съобщават от правителствената информационна служба.
Борисов изрази загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов посочи, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога.
Премиерът Бабиш посочи, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.
Министър-председателят на Чехия изрази готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките. Борисов съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая, допълват информацията от правителствената пресслужба.
Според чешкото издание в. „Лидове новини“ обаче позицията на Бабиш била коренно различна и той всъщност бил в шок от случващото се около сделката за ЧЕЗ и ще иска обяснения от борда на директорите на компанията, която все пак не е изцяло държавна, а 30 процента от нея са частни.
„Шокиран съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много голям негатив върху сделката“, заявява той в интервю за вестник „Лидове новини“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.