Шефове на „Лудогорец“ участваха в асамблеята на Европейската клубна асоциация в Швеция

Президентът на „Лудогорец“ Александър Александров, изпълнителният директор Ангел Петричев, както и поканени представители на водещи клубове от Стария континент, взеха участие в 14-та асамблея на Европейската клубна асоциация, която се проведе в столицата на Швеция Стокхолм, съобщи официално клубният сайт. На срещата бяха взети решения за фундаментални промени в организацията и финансирането на европейския футбол.“ Лудогорец“ като член на Субдивизия 3 на Европейската клубна асоциация, взе дейно участие в работните срещи свързани с поставени въпроси за обсъждаме и планирани промени.

Европейската клубна асоциация, чийто президент е легендарният германски футболист от миналото и шеф в Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге, подписа важни споразумения с ФИФА и УЕФА и продължи сътрудничеството с двете централи до 2022 г. Договорките ще осигурят на клубовете в Европа ползи далеч над финансовите придобивки. В бъдеще клубовете ще имат много по-голяма роля в управлението на ФИФА и УЕФА. Европейската клубна асоциация ще получи и две места в Изпълкома на УЕФА. Едното от тях ще бъде заето именно от Карл-Хайнц Румениге.

В хода на асамблеята делегацията на „Лудогорец“проведе разговор с Румениге, специалните гости на асамблеята – генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино и директора на всички турнири и състезания в УЕФА Джорджо Маркети, както и с други водещи фигури в европейския футбол, относно повишаващото се влияние на асоциацията в европейския и световен футбол, както и за позитивния ефект от планираните и решени промени.

На асамблеята в Стокхолм от Европейската клубна асоциация както и от УЕФА официално обявиха новото разпределение на сумите за участие в европейските клубни турнири. Както се очакваше, сумите в Шампионската лига и Лига Европа се увеличават сериозно. Така участник в групите на ШЛ вече ще получава 12 милиона евро вместо досегашните 8,6 млн. Победа в групите на най-комерсиалния турнир от новия сезон ще носи 1,5 млн. – с 500 000 евро повече от действащия досега бонус.

Класиране в групите на Лига Европа занапред ще генерира приход от 2,4 милиона евро вместо досегашните 1,3 млн. Победа в групите на втория по значимост турнир скача от 200 000 евро на 360 000 евро.

Обсъждаха се и ред други важни за европейския клубен футбол въпроси свързани с трансферната политика на клубовете, правата на играчите към трети страни, своевременното погасяване на просрочени задължения, както и изработка на ръководство по футболен мениджмънт, взаимстван от водещите клубове в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.