Шефове в държавната енергетика взимали повече от президента и премиера

Средната заплата в държавната енергетика е по-висока, отколкото на депутатите, а шефовете на някои дружества получават повече, отколкото министър-председателят, председателят на Народното събрание и президентът. Това съобщи депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски по време на изслушването на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока в Народното събрание.
В Българския енергиен холдинг средното възнаграждение било най-високо – около 4500 лв., в ТЕЦ „Марица-изток 2“ – 3800 лв., в „Булгаргаз“ – 3600 лв., в „Булгартрансгаз“ – 3660 лв., в АЕЦ „Козлодуй“ – 4300 лв.
Годишните разходи за заплати и други възнаграждения в държавните дружества от сектора са 780 милиона лева.
Зеленогорски потвърди изнесеното по-рано от Делян Добрев, че дружество от енергетиката има договор за поливане на цветя за 2 милиона лева.
Според него почивните станции на дружествата от енергетиката губят всяка година по 20 милиона лева.
Депутатът изнесе и други примери за неефективно управление на държавните компании. По думите му АЕЦ „Козлодуй“ има рекламен бюджет за стоката си, въпреки че е монополист.
Той заяви, че Реформаторският блок не може да подкрепи увеличаването на цената на тока – нито за населението, нито за бизнеса. Смятаме, че е преждевременно и че КЕВР се нуждае от повече време, за да се усъвършенства този ценови модел, каза Зеленогорски. Той допълни, че РБ държи да види резултат от оптимизацията на разходите и да види резултатите от въвеждането на енергийната борса в България. В този смисъл едно удължаване с шест месеца според нас е абсолютно закономерно и нормално и аз бих се надявал колегите от изпълнителната власт, и специално министърът на енергетиката, да бъде малко по-активен по отношения на оптимизацията на разходите и контрола върху всичко, което се случва в държавната енергетика, категоричен бе Зеленогорски. Той подчерта, че очаква освен удължаване на срока, да има и редовни доклади през 30 дни на министър Петкова за предприетите мерки по орязване на разходите и контрол върху енергетиката.
Зеленогорски подчерта, че в момента, в който икономиката си е поела дъх и отбелязва ръст от 2 % на БВП, има ръст на инвестициите с около три пъти, което е шанс на бизнеса да влезе в по-сериозна кондиция, не е здравословно да се вдига цената на тока. Настоявам на 30 юли министърът на енергетиката да ни докладва в парламента, какво са предприетите мерки и каква оптимизация на разходите е направена, подчерта той.
Призовавам да възложим на Сметната палата целенасочени одити на всички държавни предприятия и търговски дружества в енергетиката с над 50 % държавно или общинско участие, категоричен бе Зеленогорски и призова народните представители да постигнат политическо съгласие за ускоряване членството на България в Европейската енергийна борса. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.