Шапки от цял свят и два века показва библиотеката в Разград

Изложба „Шапки от цял свят“ бе открита в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Колекцията от 400 полицейски и армейски фуражки, емблеми и нагръдни знаци от 40 държави от поне два века, е на доц. д-р Лъчезар Георгиев – преподавател по криминалистика и съдебни експертизи в Русенския университет и Академията на МВР.
Сред най-интересните са шапки, каски и противогаз от Първата световна война, както и презокенски експонати като перуанка фуражка и шапка на щатски шериф. В изложбата общо взето има всичко, за което сме чували и виждали наживо или по филмите: от шапки, кепета, барити и фуражки на всички видове въоръжени сили по света, включително и китайски, до рунтави калпации, ушанки и реплики на каски на римски войни.
Специално място в изложбата е отделено на цели униформи – живелите и в годините преди демокрацията могат да си припомянят как излеждаше „чичко милиционер“, с когото родителите плашеха децата на улицата, както и спретната униформа на офицер от Българската народна армия.
Изложбата ще гостува в Разград поне два месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.