Чрез УНИЦЕФ българската държава се включи в международните усилия за подпомагане на Непал

„България ще отпусне хуманитарна помощ в размер на 40 000 щатски долара за пострадалите от земетресението в Непал деца и техните семейства. С това решение страната ни изразява своята солидарност и ангажираност с международните усилия за преодоляването на последиците от един от най-опустошителните природни катаклизми в наше време и за възстановяването на Непал“, съобщиха от пресцентъра Министерството на външните работи на Република България.
От ведомството подчертават, че помощта се предоставя чрез УНИЦЕФ, който има ключова роля в рамките на координацията на хуманитарните дейности на ООН на терен. Сумата ще бъде осигурена от средствата за помощ за развитие и хуманитарна помощ, които са включени в бюджета на Министерството на външните работи за 2015 година.
Това е само част от усилията на България и на широката българска общественост за подпомагане на пострадалото население чрез доброволни дарения. Отвъд сумата, предоставена от МВнР, към 7 май средствата, набрани от УНИЦЕФ в България от индивидуални дарители и компании от частния сектор, възлизат на над 120 000 лева. Това доказва, че българският народ е съпричастен и състрадателен и е готов да помогне на други народи в беда – и особено на най-уязвимите сред пострадалите, каквито са децата.
Общият брой на всички засегнати от земетресението деца обаче надхвърля 1.7 милиона, а цялото население, което се нуждае от спешна помощ в най-опустошените региони, е над 4 милиона души. Това означава, че средствата, набрани до този момент, все още са крайно недостатъчни, за да се посрещнат дори най-неотложните нужди на всички пострадали.
В международен план Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) има за цел да събере средства в размер на 50 милиона долара, с които да подпомогне най-спешните нужди на децата и семействата в следващите 3 месеца. Цялата сума, която всички агенции на ООН и международни партньори се опитват да наберат за възстановяването на Непал, възлиза на близо 500 милиона долара.

Как българите могат да помогнат?
1. Чрез различен размер дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България
2. По банков път на следната дарителска сметка:
Райфайзенбанк ЕАД:
IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF
Основание: Непал
3. Чрез SMS с текст „NEPAL“ на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

Как помага УНИЦЕФ в Непал?:
• УНИЦЕФ вече осигури чиста питейна вода и санитарно-хигиенни материали на над 250 000 души;
• УНИЦЕФ достави над 85 тона спешна хуманитарна помощ за най-тежко пострадалите от земния трус – включително хранителни провизии, палатки, одеяла, медикаменти и болнични пособия;
• УНИЦЕФ стартира кампания по ваксинирането на над половин милион деца, изложени на риск от избухването на епидемия от дребна шарка;
• УНИЦЕФ създаде 28 защитени пространства за деца, които предоставят закрила от насилие и експлоатация на над 2 800 деца, засегнати от земетресението;
• УНИЦЕФ осигурява учебни помагала, за да не бъде прекъснат образователния процес за децата, настанени в палаткови лагери;
• УНИЦЕФ предоставя психологическа подкрепа на децата и техните семейства, за да преодолеят шока и травмата от преживяното бедствие и да започнат да изграждат живота си наново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.