Човечеството вече живее на „екологичен кредит“

От 1 август човечеството живее на „екологичен кредит“, след като за първите седем месеца от началото на 2018 г. е изразходвало природните ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. За това предупреждават от международната природозащитна организация WWF и се позовават на доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък.
Денят на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година, което означава, че хората използват природните ресурси все по-бързо. А 1 август е най-ранният такъв ден, откакто се води статистика.
Това, което произвеждаме след тази дата, не е устойчиво, защото Земята не е в състояние да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме, обясняват експертите.
Изследването измерва екологичния отпечатък на човечеството върху планетата. То показва, че ние поддържаме този дефицит не само с изчерпване на запасите от ресурси чрез свръхулов и изсичане на горите, но и чрез натрупване на отпадъци – като например въглероден диоксид в атмосферата, който екосистемите не могат да поемат.
Начинът за изчисление е като световният екологичен капацитет се дели на световния екологичен отпечатък. Или количеството ресурси, създадени от Земята за една година, се разделят на това, което човечеството потребява като храна, дървен материал, суровини за производството на дрехи и т.н. Полученото число се умножава по 365, колкото са и дните в една стандартна календарна година.
„Докато населението на Земята се разраства, икономиките се развиват и търсенето на ресурси става все по-голямо, размерът на Земята си остава същият. От 1970 г. насам, когато глобалната свръхконсумация става факт, ние започваме да теглим от „главницата“ на нашата биосфера, вместо да живеем от нейната „лихва“, предупреждават от WWF.
Оценките показват, че за да задоволим консумацията си при сегашните темпове на търсене ние имаме нужда от 1.7 планети. Изследването показва, че жителите на Обединеното кралство имат нужда от четири Великобритании, за да посрещнат нуждите на своето потребление. А населението на САЩ живее така, сякаш разполагаме с ресурсите на 5 планети като Земята.
Експертите от WWF предупреждават, че екологичната свръхконсумация е възможна само за ограничено време, преди екосистемите да започнат да се разпадат и накрая напълно да се сринат. А цената, на която ще трябва да изкупим „дълга си“, е много висока.
„Сега е моментът да започнем да обръщаме тази тенденция“, призовава Веселина Кавръкова, директор на „WWF България“. „Всеки има роля в това – от правителствата, през бизнеса, до всеки един от нас с избора ни какво използваме всеки ден. Да опазваме горите, които ни осигуряват ключови условия – чист въздух, питейна вода, ресурси, но също са дом на застрашени животински и растителни видове.“ WWF фокусира усилията си за опазване на вековните български гори, които имат най-голям принос за опазване на биоразнообразието, но същевременно изчезват заради сечи, климатични промени и т.н.
Кавръкова акцентира на значимостта на реките и призовава да не ги преграждаме, канализираме, замърсяваме и застрояваме, тъй като по този начин убиваме живота в тях и се лишаваме дългосрочно от качествени водни ресурси.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.