Чешкият премиер: Обясних на Борисов сделката за ЧЕЗ, не съм му давал документи

Премиерът (Бойко Борисов) ме информира, че той има проблем с компанията и сделката (за ЧЕЗ), и аз му обясних как е станала тя от чешка страна. „От самото начало продажбата не ни харесва много, но чрез финансовото министерство получихме на няколко пъти уверения, че компанията купувач е прозрачна, че парите са с ясни източници и че надзорният съвет на ЧЕЗ я е одобрил.“

Това заявява чешкият премиер Андрей Бабиш пред журналисти в сряда, цитиран от в. „Лидове новини“. Изданието цитира и агенция „Ройтерс“, разпространила ден по-рано, че в София Борисов е казал, че е получил поверителни документи от Бабиш, съгласно които са замесени руско-грузински компании, базирани в данъчни убежища, както и руски и български банки. Бабиш казва днес, че е отказал да изпраща на българския си колега каквито и да било документи.

„Лидове новини“ посочва, че Борисов бил „бесен“ от цялата история. В изявлението на премиера в Народното събрание той не е споменавал да разполага с документи от Чехия, а че има обяснение за сделката, в което са имената на банки и поради това той ще поиска то да бъде засекретено в деловодството.

В сряда Бабиш казва още, че след като финансовото министерство контролира дял от 70% в ЧЕЗ, през тази институция и надзорния съвет ще бъде изискана реакцията на чешката компания по създалата се ситуация. Премиерът остави без отговор въпроса дали има доверие на Даниел Бенеш, главният изпълнителен директор на енергийната компания.

Във вторник Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ, заяви, че Уникредит Булбанк е издала банкова гаранция, че „Инерком“ на Гинка Върбакова е готова да плати сумата за придобиване на българското дружество, „а това е част от уважавана международна банка“.

Същото издание написа, че още две български банки – Първа инвестиционна банка и Българската банка за развитие – са се ангажирали с конкретни сучи от десетки милиони евро за финансиране на сделката. Във вторник вечерта „Лидове новини“ разказа, че е „забележително“ как и двете банки са заявили, че не възнамеряват да финансират покупката на българското поделение на ЧЕЗ или да рефинансират дълг на ЧЕЗ към ЕБВР. „И двете финансови институции са в документите, с които е разполагал Надзорният съвет на ЧЕЗ при одобрението на продажбата“, твърди още веднъж изданието.

Кржиж казва, че Надзорният съвет се занимавал с въпроса от няколко месеца и че заедно с Управителния съвет на ЧЕЗ са разполагали с цялата необходима информация, включително оценка на кандидат купувача, направена от външни одитори, и подробности как ще се финансира сделката.

Говорителят отвръща на критики на премиера Бабиш, че външна оценка еднозначно е определила офертата на „Инерком“ като най-изгодната. Не е имало съмнения, които да накарат ръководството на ЧЕЗ да одобри продажба на активи на по-ниска цена, което би довело и до намаляване на цената на транзакцията за нашите акционери, добавя Кржиж.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.