Четвъртокласници създадоха клуб за приятелство със заминали българчета в чужбина

Международен проект „Всички пътища водят към дома” представиха днес учениците от ІV б клас на ОУ „Васил Левски” в Разград с класен ръководител Елка Иванова. Разработката е класирана на трето място в Националната олимпиада по гражданско образование и предстои да бъде представена на финалното състезание, което ще се проведе в събота в Шумен.
Идеята е учениците да издирят къде са техните връстници от училище, които през последните четири години са напуснали България, разказа четвъртокласникът Димитър Маринов. А целта е тези деца, които са в чужбина, да почувстват, че са българчета и ще си останат българчета. Създаден е бил клуб „Всички пътища водят към дома”, в който да се включат намиращите се извън страната деца. Направена била и фейсбук страница на клуба, където учениците да поддържат връзка с новите си приятели. Членовете на фейсбук групата вече са 152, като има деца от Америка, Люксембург, Испания, Англия, Германия, Израел, Северна Ирландия и др.
Първата проява на децата била изработката на 100 мартеници, с 80 от които децата участвали в училищния базар, а останалите пратили в чужбина. За 24 март учениците подготвят клип „Аз съм българче”, в който ще има рецитал на стихотворението на Иван Вазов и поздрав от Крисия Тодорова, която ще изпее „Моя страна, моя България”.
Днес учениците подариха на началника на просветния инспекторат Атанас Дончев логото на проекта и споделиха, че биха искали с негово съдействие да създадат и градски клуб „Всички пътища водят към дома” с участието на всички училища в Разград, а след това и Национален клуб. Така децата ще имат все нови и нови приятели, с които да обменят информация, клипове, снимки и ред други неща.
/e- Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.