„Челси“ регистрира печалба 15.3 милиона паунда за годината

Челси“ е на печалба от 15.3 милиона паунда за финансовата година, приключваща през юни 2017 г., обявиха от клуба. Сините от Лондон успяват да покрият оперативните си загуби, благодарение на продажбата на играчи. Това се дължи на трансфера на Оскар в китайския „Шанхай“ за 69.2 милиона паунда.
„Можем да обявим, че резултатите ни гарантират, че продължаваме да спазваме критериите на УЕФА за финансовия феърплей“, съобщиха от клуба.
За последните 12 месеца оборотът на сините е нараснал до 361.3 милиона паунда, след като преди това е бил почти 330 милиона. Увеличението от 9.8% се дължи на по-големите приходи от телевизионните права, както и спечелването на титлата във Висшата лига.
Оперативните загуби се дължат най-вече на неучастието на „Челси“ в Шампионската лига. През миналия сезон сините не играха в най-престижния клубен турнир едва за втори път в последните 15 години.
„Чувството да постигнем такива резултати на терена, както и от търговска гледна точка, е много приятно. Надявам се след година отново да отчетем успехи, каквито подобават на „Челси“. Нашият клуб продължава да расте и въпреки, че не игра в Шампионската лига, регистрира печалба“, каза президентът на сините Брус Бък.
Клубът очаква сериозен ръст на приходите за следващата финансова година. От новия сезон влезе в сила сделката с производителя на спортна екипировка „Найки“. Договорът е до 2032 г. с гарантирани 60 милиона паунда на сезон за сините. Освен това клубът отново участва в Шампионската лига, където се класира за осминафиналите, а също така подписа договор с тайландската енергийна напитка Carabao.
„Феновете ни изиграха основна роля, като подкрепиха отбора, за да може той да вдигне титлата. Също така нарастващата бройка на феновете ни в световен мащаб помонгна за формиране на важни търговски партньорства“, добави Бък.
Междувременно дружеството-майка на клуба Fordstam Ltd. обяви консолидирана загуба от 14.2 милиона паунда. Това се дължи основно на разходите, свързани с проекта за реконструкция на „Стамфорд бридж“. „Челси“ иска да построи ново съоръжение с капацитет 60 хиляди места, но засега стартът е отложен за сезон 2020-21. Проектът срещна редица закъснения, но най-накрая получи одобрение от Съвета на Хамърсмит и Фулъм.
Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.