Църквата иска с пари от държавата да храни бедните

Българската православна църква е готова да развива социална дейност с пари на държавата. Тази идея представили на вицепремиера Ивайло Калфин владиците на среща в Светия синод вчера. Висшият клир има обществени трапезарии във Варна, Пловдив, Бургас, Сливен и София, но нямал средства, за да осигурява постоянна храна на нуждаещите се. Затова митрополитите намекнали на Калфин, че държавата може да дотира тази дейност. Те от своя страна щели да гарантират правилното изразходване на средствата, както и да намерят доброволци.
„Ще направим обобщение на всички възможности в социалната сфера, в които можем да си партнираме и след това да започнем да работим по тях“, коментирал веднага след срещата вицепремиерът Калфин. Той не обещал нищо, но представил подробно възможностите за разкриване на целогодишни трапезарии за най-бедните, пише „Преса“.
Вицепремиерът разказал за предстоящите програми за интегрирано социално-здравно подпомагане на най-нуждаещи-те се – възрастни хора, лица с увреждания.
Посещението му е част от договорените между патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов срещи на представители на църквата и ресорните министри от кабинета. Те имат за цел да създадат по-добро сътрудничество между духовната и изпълнителната власт, обясниха от Светия синод. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.