Целувката на Юпитер и Венера – тази нощ

Моментът е дългоочакван от любителите на астрономията. Романтичната „целувка” между Юпитер и Венера! Една красива близост, която ще се осъществи тази нощ. Около 21 часа ще започнат да ни изглеждат като една много ярка звезда – „целувката” на двете планети.
В действителност знаем, че двете небесни тела от нашата Слънчева система са на достатъчна дистанция, но който ги гледа от Земята, ще има илюзията, че те наистина са толкова близо едно до друго.
Юпитер се намира на 780 млн км от Слънцето и му трябва много повече време, за да премине орбитата си. Простичко бихме могли да кажем, че неговата слънчева година продължава около 12 наши. Венера, обратно, бидейки още по-близо до Земята, нейната продължава 224,7 земни дни.
Ето защо, казано метафорично, Венера е буквално закриляна от Юпитер.
От няколко дни наблюдаваме как двете ярки светещи точки са много близо една до друга. Понякога ги преследва Луната. Но тяхната вечерна разходка ще приключи с прегръдката им тази нощ.
Как да ги наблюдавате? Ще ги видите на небето благодарение на тяхната яркост. Достатъчно е да погледнете на запад. Може би ще видите само една голяма звезда, но те в действителност са две.
Не пропускайте тази възможност, тъй като следващата такава близост на двете планети ще бъде през август следващата година.
/e-Razgrad/
Източник: 3bmeteo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.