Целевата помощ за отопление се увеличава с 9 лв.

Над 200 хил. лица и семейства се очаква да поискат целевата помощ за отопление, каза от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на изслушване за законодателните промени за хората с увреждания, съобщи агенция „Фокус“. „Нейният размер тази година е по-висок в сравнение с миналата година. Той е в размер на 374.15 лева за целия отоплителен сезон. Това е с малко над 9 лева повече от миналогодишния размер, което отчита повишената цена на електроенергията от 1 юли тази година“, обясни той.

Петков информира още, че в момента тече кампанията по подаване на заявления за отпускане на целевата помощ за отопление, която продължава до 31 октомври.

Хората с увреждания са една от целевите групи за социално подпомагане, които получават различни видове социални помощи, включително и за отопление, поясни той и отбеляза, че всяка година се прави корекция на коефициента, с който се отчита ежегодното индексиране на пенсиите им.

„Тази година в резултат на увеличаването на гарантирания минимален доход, който е основа за т.нар. диференциран гарантиран минимален доход, се осигури по-широк достъп на хора с увреждания и на други целеви групи до тази помощ“, каза още социалният министър.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.