Цветан Цветков е новият шеф на Сметната палата

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. Това реши мнозинството в парламента, одобрявайки кандидатурата му, издигната от ГЕРБ и Реформаторския блок.
Цветков бе избран на шеф на върховния одитен орган със 146 гласа „за“, 1 „против“ и 21 „въздържал се“. Той бе подкрепен от всички групи с изключение на БСП, които гласуваха основно „въздържал се“, а двама души от групата бяха „за“.
Преди гласуването съпредседателят на Патриотичният фронт Валери Симеонов обяви, че ПФ оттегля своя кандидат за поста Горица Грънчарова.
Сметната палата е контролен инструмент на парламента. За да може да работи добре, трябва да има съгласие между всички парламентарно представени партии. Това заяви пред журналисти в парламента веднага след това новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков. И допълни: „Не съм поел ангажимент в пряк смисъл, но се съгласих да предложа Горица Грънчарова, която преди това беше мой колега, за заместник-председател, за да може да се осигури широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция, така и да има стабилност и приемственост в самия одитен орган“.
На въпрос дали по този начин си осигурява подкрепата на ДПС, Цветков обясни, че няма как да го коментира. Другият заместник-председател ще бъде уточнен с останалите парламентарно представени партии.
„Критериите са да бъде професионалист и да бъде почтен, и да може да се осигури стабилност в Сметната палата, за да може тя да работи ефективно и да не се получават сътресения, на които бяхме свидетели през миналата година и половина“, каза още Цветан Цветков. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.