Цачева: Надзирателите са недоволни, че затворниците имат повече права, отколкото задължения

„Служителите в затворите са недоволни, че от последните промени в закона за изпълнение на наказанията затворниците като че ли имат повече права, отколкото задължения. Такова усещане се е създало у тях“. Това каза правосъдната министърка Цецка Цачева след работна среща с представители на всички затвори в страната.

Поводът бе бягството от централния затвор в София на убийците Владимир Пелов и Радослав Колев, както и нападението на охранител миналата седмица.

За да се справи с напрежението правосъдното министерство създава две работни групи. Едната ще обсъжда и ще направи анализ на въздействието сред служителите в затворите на измененията в закона за изпълнение на наказанията. В нея ще се набележат спешни мерки и ще се направи реорганизация на съществуващите вече щатове в нея, така че в по-натоварените затвори да бъдат пренасочени надзиратели.

Неин ръководител е ресорният зам.-министър проф. Николай Проданов. Групата трябва да е готова до края на април.

Втората работна група ще обсъжда техническото оборудване и ще се търси възможност за внедряването му в затворите. Става дума за термокамери, заглушители, микроклетки, даде пример Цачева.

Тя обясни, че в затвора в Белене имат добър опит със заглушаването на сигнала на джиесемите, но той бил неприложим за Софийския затров, тъй като би блокирал и намиращите се в близост жилищни сгради.

Резултатите от двете работни групи ще бъдат докладвани в Министерски съвет, а Цачева ще иска необходимите средства чрез бюджета за догодина.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.