Хиляди тонове храна се изхвърлят на боклука

Ако си производител и искаш да дариш храна, вместо да я изхвърлиш, ще трябва да платиш ДДС. Облекчения няма. У нас много хора живеят под прага на бедността и имат нужда от помощ.
По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не се хранят пълноценно. Те не могат да си позволят да консумират месо, риба или еквивалентното количество белтъчини всеки втори ден. В цифри това прави близо 4 млн. души.
Сред европейските си връстници, българчетата са едни от тези, които се хранят най-зле. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.
И на фона на тази мрачна статистика, още повече се откроява една друга – тази за унищожената храна. В България тя е над 670 000 тона годишно. Ако приемем, че една порция се равнява на 300 грама, това количество би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност, в период от година и половина.
Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията. Така, според хранителната банка, губят всички: търговците, които плащат за унищожаването на храната; държавата, която не е получила дори минимален данък от дарена храна, защото тя е била унищожена; и най-вече нуждаещите се, които остават гладни.
От Нова телевизия потърсиха мнението на Министерство на финансите. Отговорили им, че не се предвиждат облекчения за доставки към хранителните банки. По този начин ограничавали възможностите за измами. Така било в Европа. По данни на Българската хранителна банка обаче, в 12 държави-членки съществуват различни облекчения. Във Великобритания, например, ако се дарява на регистрирани благотворителни организации, ДДС – няма. В Унгария – също, стига търговецът да не е закупил храната с цел тя да бъде дарена. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.