Хиляди на протест срещу полицейския произвол в САЩ

Хиляди излязоха по улиците на Балтимор и други градове в САЩ, за да протестират срещу полицейския произвол, съобщават световните агенции. Водено от ученици, шествието започна пред университета „Джон Хопкинс“ и стигна до кметството на Балтимор, като демонстрантите бяха издигнали лозунги: „Черният живот има значение“ и „Младите чернокожи не са престъпници“.
Подкрепата си за демонстрантите в Балтимор изразиха на големи демонстрации и гражданите на други големи градове – Вашингтон, Ню Йорк, Сиатъл, Бостън, Минеаполис. Полицията този път не изчака напрежението да ескалира и осъществи няколко десетки превантивни ареста.
Демонстрантите обаче не проявяват агресия по отношение на полицията, както беше тези дни в Балтимор, което доведе до обвяването на извънредно положение и комендантски час, както и до изпращането на 3000 бойци от Националната гвардия.
Протестиращите искат съд за полицаите, смятани за виновни за смъртта на 25-годишния Фреди Грей. Младият афроамериканец бе арестуван, после хоспитализиран, вероятно след побой в участъка, а след броени дни почина, без да дойде в съзнание.
Във Филаделфия се стигна до сблъсъци, когато група протестиращи се опита да блокира магистрала. Полицията направи кордон и не допусна множеството, което скандираше „Горе ръцете!“. Двама души са арестувани. Хората се отправиха и към федералния затвор, крещейки „Вие не сте сами“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.