Хиляди молдовци подкрепиха обединение с Румъния

Митинг в подкрепа на обединение между Румъния и Молдова събра хиляди в Кишинев. Събралите се молдовци скандират „Единство“ и искат повторно присъединяване
Единна държава съществуваше между 1918 и 1940 година – т.нар. „Велика Румъния“. В последствие до 1991 г., Молдова беше част от СССР.
Според сегашни социологически проучвания, само една четвърт от гражданите на страната подкрепят ново обединение с Румъния, пише temaonline.bg.
Мнозинството от жителите не подкрепят обединението. Против са и националните малцинства, които пазят лошия спомен от управлението на Букурещ между двете световни войни.
Миналата седмица в медиите изтече информация за подготвян от Букурещ план за съединение на двете държави.
Молдовският вестник „Панорама“ обяви, че автор на плана е бившият съветник на румънския премиер и експерт от Румънската академия на науките Петришор Пуджу. Освен териториалното обединение планът предвижда и преселване на около 100 000 души от непризнатата Приднестровска република, която няма да влезе в състава на новата държава.
Пуджу посочва, че единственият начин Молдова да стане член на НАТО и ЕС е териториите между Днестър и Прут да бъдат управлявани от Букурещ. Той също така предлага румънските власти да създадат министерство на обединението по примера на Южна Корея, което ще трябва да реши двете основни задачи – да координира финансовата помощ за Молдова, която е в криза, и да разработи модел за обединение.
Според плана на Пуджу Молдова трябва изцяло да бъде предадена под юрисдикцията на Румъния, с което държавата ще стане автоматично част от НАТО и ЕС. Обединението трябва да бъде потвърдено от парламентите на двете държави, а след това ще бъде избран общ законодателен орган на Обединена Румъния.
Пуджу предлага молдовските представители да имат квота от 20% в парламента и правителството през следващите 20 години. Молдовските малцинства, сред които най-голямото е българското, ще бъдат включени в румънското общество по модела прилаган за унгарците в Трансилвания.
Авторът признава, че най-деликатните точки от неговия план са финансирането на обединението и проблемът с Приднестровието.
Като цяло днес молдовците не приемат идеята за обединение. Тя не се споделя нито от местното население, нито от местния политически елит. Последният разбира, че ако бъде под румънска власт ще загуби всичките си привилегии, превръщайки се просто в една от многото области под властта на Букурещ. А в момента Молдова има президент, премиер, парламент, партии и др.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.