Ханука – чудото на Светлината

Еврейската общност отбелязва празника на Светлината Ханука. Празникът започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев /ноември – декември/ и напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. по еврейския календар /168 г. пр. Хр./.
През 242 г. пр. Хр. Антиох ІV Епифан, владетел на Сирия, нахлул в Йерусалим и без особени затруднения го завладял. След като убил много хора и разграбил града, той се върнал в Сирия.Две години по-късно, Антиох отново се завръща в Йерусалим със своята армия. Той третирал евреите с голяма жестокост, разрушил стените на града, опожарил най-добрата част от града и заграбил всички златни съдове и съкровища от храма, пречейки на евреите да жертват и да се покланят. Той осквернил олтара, като пожертвал прасе на него и издигнал жертвеник на Зевс в храма. Евреите били принудени да спрат поклонението на Израилевия Бог, трябвало да престанат да празнуват всички еврейски празници и им било заповядано да престанат да обрязват синовете си. Хората, които се осмелявали да нарушат тези заповеди, били измъчвани, осакатявани, разпъвани или обесвани.
Един еврейски свещеник на име Мататия, събрал голям въоръжен отряд и въстанал срещу сирийците, преобръщайки езическите им олтари и убивайки тези, които жертвали на тях. Той също така наредил всички еврейски деца от мъжки пол да бъдат обрязани. Тогава те избягали със семействата си в пустинята и заживели в пещери. Сирийците тръгнали да ги преследват и успели да убият над хиляда души, изгаряйки ги в пещерите им.
След като ги предвождал в продължение на една година, Мататия се разболял и починал, оставяйки своя син Юда Макабеус като техен водач. Юда Макабеус и неговите братя продължили да се борят срещу сирийците и през 164 г. пр. Хр. те ги прогонили от страната. След победата, Юда казал на еврейския народ, че Бог очаква от тях да отидат в Йерусалим, да очистят храма и да принесат жертви. Хората отишли, възстановили олтара и върнали святите съдове в храма.
Когато те вече били готови да запалят светилника в храма /менората/, успели да намерят само една друза /малко съдче/, маслото в което щяло да им стигне само за един ден. Поставяйки вярата си в Словото Божие, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни, без да угасва, докато евреите можели да приготвят още олио. Това е осем-дневното „Чудо на светлините“, празнувано от евреите през всички години до днес като „Празникът на освещението на Храма“ или „Празникът Ханука“.
Тази вечер в Софийската синагога ще бъдат запалени свещите за еврейския празник, който продължава осем дни. В продължение на осем дни във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Тази вечер президентът Росен Плевнелиев ще запали основната свещ на церемонията, наречена шамаша, с която се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и човеколюбие.
/e-Razgrad/
/По материали от интернет/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.