Финансовите министри от Еврозоната натискат Атина да вземе заем

Държавите с обща европейска валута ще направят днес пореден опит да убедят Гърция да приеме условията за заем, който да я спаси от фалит. Финансовите министри от Еврозоната ще заседават в Люксембург, но надеждите за сделка с гръцкото правителство от днешното заседание не са големи.
Неуспешните до момента преговори с гръцкото правителство ще са първа точка в дневния ред. Председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум заяви часове преди срещата, че шансовете за споразумение са много малки днес и от гърците зависи да представят нови алтернативни предложения за изход от ситуацията.
Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис също каза вчера, че не очаква сделка и въпросът трябва да бъде отнесен на по-високо междудържавно ниво. Атина отказва да приеме условията на кредиторите, като твърди, че те отново я принуждават да съкращава държавни разходи, противно на предизборните обещания на управляващата партия СИРИЗА за край на мерките за икономии. Сред ключовите спорни теми е и реформа на гръцката пенсионна система.
Без размразяване на помощта от европейските правителства, Гърция няма да може да плати дължима вноска от 1,6 милиарда евро към МВФ на 30 юни, което може да доведе до отлив на капитали от страната, срив на банковата система и принудително изоставяне на еврото като валута. Кризисен план вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. Страните-членки разбираемо са изнервени, защото в края на юни изтича спасителната програма и се обсъждат някои не дотам благоприятни сценарии. Това, разбира се, не е нашата цел, каза той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.