Фермери разляха мляко на протест срещу наредба за субсидии

Първият работен ден на новия служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков започна с протест пред прозорците на ведомството му. Животновъди разляха мляко в протест срещу промени в наредба №3 за директните плащания.

Според тях собствениците на овце и кози под селекционен контрол трябва да доказват с документи продаденото мляко. По новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце кози майки или 20 кози майки, за да получи субсидия. Животновъдите протестират и срещу ограничението по наредбата за директни продажби мляко да се продава само в областта, в която е фермата и една съседна.

Искаме българският фермер да продава навсякъде своята продукция и справедливо разпределение на парите при равни условия, каза Симеон Караколев, председател на асоциацията на овцевъдите. Животновъдите казаха, че новия министър няма вина за ситуацията, но общественото обсъждане на наредбата приключило на 29 януари и затова протестът е насрочен за днес. Те се надявят на неговото съдействие за промяната на наредбата. Фермерите са изпратили и открито писмо и до президента Румен Радев.

Има основания за преразглеждане на спорната наредба, каза проф. Бозуков след среща с протестиращите животновъди. Той обеща да работи за промяна на правилата, които създават напрежение в сектора.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.