Феерия от музика, песни и танци на „Божурите“

Феерия от облекла и носии и богата палитра от музика, песни и танци белязаха празника в местността Равна гора край село Божурово, Кубратска община. Тук за четиринадесети път се проведе фолклорния фестивал „Божурите“, който тази година бе без международно участие.
Сред официалните гостиfeeria 1 на празника бяха депутатите д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмедов, кметове на кметства, общински съветници, управители на фирми. А публиката бе многобройна – отблизо и далеч. Сред нея бе забелязан и първият демократично избран кмет на Кубрат Пеци Пецев.
Фестивалът бе открит с кратко слово от кмета на община Кубрат Ремзи Халилов. В него той отбеляза, че празникът е двоен – Денят на Европа и фолклорният фестивал. Участниците и присъстващите бяха поздравени и от Ахмед Ахмедов. След това започна вихърът на танците и надпяването на певческите състави и изпълнители. Първи с танцова композиция се представиха съставите към читалището в Кубрат с художествен ръководител Здравко Вутов. След това своето изкуство и майсторство показаха самодейните състави и изпълнители към чиfeeria 2талищата в Кубратска община. Общо над 420 самодейци забавляваха публиката по време на фолклорния маратон. Сред тях бе и най-малкият участник, седемгодишния изпълнител на народни песни Ростислав Миленов от Кубрат.
По времена фестивала бе подредена кулинарна изложба, с участието на местни производители на различни ястия и вкусотии от всички кметства. А под съпровода на оркестър „Славяни“, малки и големи, самодейци от различни жанрове, както и зрители се впуснаха в буйни хора. Така всички се веселиха и забавляваха до късно след обяд в съботния ден.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.