Федерацията на жените отново организира прегледи за рак на млечната и щитовидната жлеза

Федерацията на жените в Разград организира за 15-ти пореден път профилактични

прегледи за рак на млечната жлеза, но за пръв път дамите ще имат възможност и за преглед на щитовидната жлеза, съобщи днес председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.
Кампанията отново е в сътрудничество с ДКЦ–1 и Община Разград.
На практика записванията вече започнаха – те се правят в барчето на Филхармонията. Самите прегледи ще бъдат от 11 до 14 октомври включително в кабинет N1 на партера в поликлиниката /там, където някога имаше аптека/. Прегледите отново ще извършат специалистите от ДКЦ „Света Екатерина” във Варна. Цената на единия преглед е 10 лева. И тази година съпричастност към инициативата на Федерацията на жените са проявили фирмите „Млин“, „Водоснабдяване-Дунав“, „Дружба“ и Ками, които вече са записали своите работнички и служителки за преглед.

През миналата година 856 жени са се прегледали, информира шефът на ДКЦ-1 д-р Николай Денев. Той акцентира и на важността на профилактиката за ранно откриване на болестта, което е гаранция за излекуване. 80% от рано откритите форми на заболяването са с 10-годишна преживяемост на болните. Фактите говорят, че 25% от общата заболеваемост се пада на рака на млечната жлеза. Тази болест е на второ място по смъртност, а при жените от 40 до 50-годишна възраст тя е на първо място по смъртност. Жените трябва редовно да ходят на прегледи, а след като навършат 40 години – и всяка година.

Д-р Денев посочи още, че от 2009 до 2017 г. по време на профилактичните прегледи на Федерацията на жените са открити около 10 жени със съмнения за карцином на млечната жлеза и те са насочени към лечение. Миналата година такъв случай не е регистриран. Откритите доброкачествени образувания са повече.

Информация за кампанията може да бъде открита и на фейсбукстраницата на Федерацията на жените.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.