Учителските заплати тръгват нагоре, обеща МОН

760 лева е минималната основна заплата на млад учител, за период от 4 години се предвижда 4-стъпково увеличение и те ще достигнат над 1250 лева, като средната ще бъде над 1500. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който допълни, че е важно учителската заплата да се поддържа над средната за страната, предава БНР.

„Имаме голямо предизвикателство с това да привлечем повече млади учители. Освен това, което правим с допълнителни степени, увеличаване на приема в професионалните направления, свързани с придобиване на педагогическа квалификация, трябва да направим информационна кампания още от училище. Самите учители, днешните учители, са тези, които трябва да направят тази информационна кампания. Трябва безспорно да увеличим и възнагражденията, всички да покажем своето отношение към педагогическата професия, защото от това в най-голяма степен зависи бъдещето ни като общество и като държава. Ако имаме добри учители, ще имаме квалифицирани кадри във всички останали професии“.

Велчев каза, че има малко увеличение на студентите по педагогика но остава тревожен недостигът на учители по физика и математика. Младите учители у нас са едва 8%, а средната възраст на преподавателите е 50 години. Годишно се пенсионират над 4000 учители.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.