Учителите ще получават по десет заплати при пенсиониране

Учителите ще получават по десет заплати при пенсиониране.
Това приеха единодушно депутатите от образователната комисия в парламента при гласуването на второ четене на текстове за промени в Закона за предучилищното и училищно образование.
Депутатите одобриха и предложението в закона да се запише, че вече освен учениците, и родителите ще трябва да уважават учителите. Според председателя на комисията Милена Дамянова, предложението в закона да се запише, че и родителите трябва да уважават педагогическия персонал, е добро. От АБВ поискаха мандатност на директорите, като депутатът Мариана Тодорова посочи, че има населени места, в които директори се задържат на поста по 30 години. Предложението за мандатност не беше прието на второ четене.
Милена Дамянова коментира, че решението на учителите да се изплащат по 10 брутни заплати при пенсиониране е разумно.
„Текстът, който приехме, е, че на учителите вече при пенсиониране ще се плащат десет брутни заплати, което в момента изобщо не фигурираше в закона. Сега тези заплати се регулират в колективния трудов договор и съответно бяха резултат от волята и договорките на отраслов съвет. Сега вече този текст се записа в закон и го приехме единодушно – не по-малко от десет, като разбира се, даваме възможност в следващите години, ако има възможност, тези заплати да бъдат и повече“, каза депутатът.
Народните представители в ресорната комисия решиха още, че освен учениците, вече и техните родители ще се задължават да уважават учителите. „Предложението на колегата от Реформаторския блок доц. Великов беше изрично да се посочат и родителите. Мисля, че това е добро предложение. Разбира се, текстът, записан в закона в този си вид като разпоредба, има препоръчителен характер. Сами разбирате, че няма как да се докаже неспазването на тази разпоредба. Ако вече става въпрос за драстични случаи, там има други закони – Наказателен кодекс и други, по които даденият човек подлежи на различни наказания. Но мисля, че един такъв запис е необходим, защото това е сигнал към всички нас, че учителската професия заслужава уважение“, каза Милена Дамянова.
Сред предложението на депутатите от ГЕРБ е вместо мандатност на директорите на училища, те да бъдат атестирани и ако резултатите са лоши, да се прекратяват трудовите отношения с тях, искат още управляващите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.