Училището в Китанчево завърши интеграционен проект

Заключителна пресконференция по проект „С традициите, танците и спорта – НЕ на агресията“ проведе ръководството на ОУ „Христо Ботев“ в исперихското село Китанчево.
„Започналата през октомври миналата година реализация на дейностите позволи за девет месеца да се подобри адаптацията на учениците към училищния живот, освобождаването им от чувството на изолираност и постигане на толерантно отношение към представителите на други етноси и групи“ – заяви ръководителят на проекта Севим Муса, която представи и доклад по време на пресконференцията.
Съвместната работа с децата е намалила агресията сред тях и са се създали условия за уважение към обичаите и културата на другите етноси. Една от поставените цели е била превенцията и задържане на застрашените да отпаднат от образователния процес ученици.
„Създадените клубове по проекта „Баскетбол и тенис на маса“, „Танци на етносите“ и „Фолклорът – извор на красота и родолюбие“ допринесоха за провеждане на инициативи, които сплотиха децата, а и педагогическият персонал повиши опита си за работа в мултикултурна среда“ – допълни директорът на училището Недим Ибрям.
Преди броени дни ОУ „Христо Ботев“ се завърна с грамота от участието си в детския ромски фестивал „Отворено сърце“ във Велико Търново.
Проектът е финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и е на стойност 15 000 лева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.