Учени сложиха малки 3D очила на богомолки и доказаха, че имат 3D зрение

Учени са поставили миниатюрни 3D очила на богомолки, за да докажат, че насекомите действително имат триизмерно зрение, пише The Telegraph.
Екипът от Нюкасълския университет е използвал създадено специално за богомолките кино и им е сложил умалени версии на 3D очила с червени и сини лещи. По време на експеримента, стартирал преди почти две години, малките триизмерни очила са били закрепени към главите на насекомите с пчелен восък. Сега изследователите потвърждават, че богомолките си служат с триизмерно зрение, за да ловуват. Екипът смята, че откритието може да помогне при разработките на зрителни възприятия за роботи.
Повечето проучвания на триизмерното зрение включват опити с гръбначни, но новото изследване доказва, че богомолките, които са безгръбначни, могат да бъдат подведени да смятат, че показаното изображение e истинско насекомо и да скочат към него. В същото време богомолките не са обръщали внимание на двуизмерно изображение на насекомо. „Въпреки съвсем малките си мозъци, богомолките са умели ловци, които са в състояние да хващат плячката си с вдъхваща ужас ефективност. Можем да се научим на много неща, като изследваме как те възприемат света. По-доброто разбиране на техните по-прости системи за обработка на информация ни помагат да научим как се е развило 3D зрението и би могло да доведе до създаване на нови алгоритми за триизмерни дълбочинни възприятия за компютри“, казва ръководителят на проекта Джени Рийд. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.