Учени и служители от Добруджанският земеделски институт излизат на протест

Заради масовите 16 % съкращения учени, специалисти, работници и служители от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево започват протести. От днес до петък те ще блокират от 12 до 13 часа международния път за Румъния. В събота и неделя блокадата на пътя ще е тричасова.
Синдикалният лидер Елена Колева припомни, че Добруджанският земеделски институт е най-голямото работещо звено в Селскостопанската академия.
До месец април имаме внесени в Министерството на земеделието и храните 1 милион и 200 хиляди лева приходи, а нямаме нито един лев за производствени разходи. Ние сега сме в пролетна сеитба, нямаме за гориво, не се покриват никакви разходи, каза Колева, цитирана от БНР.
Учените от института искат депутатите да приемат новия Закон за Селскостопанската академия и институтът да стане самостоятелно звено. Убедени са, че могат да се самоиздържат.
Реално държавата създава висококвалифицирани кадри. Те достигат едно много високо ниво и изведнъж все едно държавата се отказва от тях. Веднага те отиват в западните фирми. Пшеницата е националната сигурност на страната. Ние затриваме института, който създава пшеницата, казва един от докторантите в Добруджанския земеделски институт.
Спирането на тока тази седмица застрашава генофонда, който се съхранява в една от лабораториите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.