Учат пожарникари да подготвят граждани за наводнения

Огнеборци от Разград започват обучение в Шумен за това как да учат гражданите да реагират по време на наводнения. 15 офицери от състава на пожарната команда в столицата на Лудогорието ще се включат в обучителната програма, като пет от тях ще участват в практически занятия по темата, обясни директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Емилиян Станев.

Курсът е част от мащабен национален проект на стойност 39 млн. лева и се финансира от Кохезионния фонд на ЕС. Той предвижда 516 пожарникари да придобият умения как да научат гражданите да действат в условия на водни бедствия.

Специалисти от Полша ще водят занятията на пожарникарите в обучителния център в Шумен. Това са кадри, които са запознати с най-добрите практики в Европа за взаимодействие на спасителните екипи с граждаите по време на наводнения. Един от обучителите е пожарникар от Разград, който вече е минал тренинга в Полша, и сега ще преподава на колегите си у нас.

Когато приключи квалификационната програма на огнеборците, те ще трябва да предадат уменията си на гражданите. Предвидено е различните модули на обучение да обхванат около 90 хиляди българи, доброволци, ученици, пенсионери, представители на бизнеса и гражданския сектор, медии.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.