Унгария гласува днес на референдум за мигрантските квоти в ЕС

Унгарците гласуват днес на референдум „за“ и „против“ квотното разпределение на мигранти в Европейския съюз.

Точният въпрос, на който ще трябва да отговорят, гласи: „Съгласни ли сте Европейският съюз да наложи задължително заселяване на неунгарски граждани в Унгария, включително и без одобрението на парламента?“

За да бъде успешен и легитимен референдума в него трябва да участват най-малко 50+1 от общото 8,27 милиона избиратели.

Мнозинството от анализаторите са убедени, че гражданите ще отхвърлят задължителните квоти. Подобна е надеждата и на премиера Виктор Орбан. Това ще даде възможност на неговото правителство да се противопостави и на други планове на Брюксел за разпределение на бежанците в страни-членки на регионалната организация.

Според Орбан гласуването с „против“ е глас за суверенитета и независимостта на Унгария. Той се надява, че по този начин ще бъдат окуражени и други страни от ЕС да предприемат подобни стъпки.

Унгарският премиер категорично се противопоставя на пристигането на голям брой мюсюлмански мигранти в Европа. Според него те застрашават Унгария и християнската идентичност на Стария континент.

Виктор Орбан в момента е трети мандат министър-председател на страната. Миналата седмица той призова Евросъюза да построи огромен бежански град в Либия, където да бъдат депортирани всички мигранти от Европа.

ЕС трябва да защити своите граници, за да спре мигрантската вълна така, както направи Унгария миналата година по границите си със Сърбия и Хърватия, където издигна телена ограда.

Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.