„Уикилийкс“ дава 100 хил. долара за копие на Трансатлантическия договор

Сайтът за интернет разследвания „Уикилийкс“ предложи 100 хил. долара награда за копие на подготвяния договор за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и ЕС, предаде днес кореспондент в Ню Йорк на вестник „Le Monde“. По документа още се преговаря и затова двете страни отказват да разкрият съдържанието му въпреки растящото обществено безпокойство, че на тъмно се измислят правила в полза на големите корпорации.
„Удари час за прозрачност на ТТИП. Стоп на тайните. Стоп на оправданията!“, призова Джулиан Асанж, който е съосновател на „Уикилийкс“ – сайтът, разкрил античовешкото поведение на американски военни в Ирак и секретни документи на Държавния департамент на САЩ. „Този договор съдържа 29 глави, от които 26 продължават да са секретни“, обяснява „Уикилийкс“, който вече огласи съдържанието на три глави.
Документът обхваща 40% от световния БВП и затова е най-големият международен договор от този тип в историята. Неговата цел е да създаде нов международен правов ред, който да позволи на транснационалните компании да заобикалят националните съдилища, да избегнат отговорност за състоянието на околната среда, да контролират интернет за сметка на създателите на неговото съдържание и да ограничат достъпа до генерични лекарства“.
Преговорите, водени в най-голяма секретност, предизвикват засилваща се критика в САЩ – особено сред част от демократите, сред синдикатите и неправителствените организации , които оспорват техния антидемократичен характер и изразяват опасения за пазара на труда, санитарните норми и чистотата на околната среда.
За няколко часа Джулиан Асанж събра четвърт от обещаната награда, след като обяви по интернет донорска кампания под названието „Най-търсената тайна в САЩ“ (America’s most wanted secret). /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.