Удължават живота на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 10 години

До септември Агенцията за ядрено регулиране се очаква да приключи с оценката на документацията и да издаде лиценз на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, който да му позволи да работи още 10 години. Това каза за БНР председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов.

„Лицензията за експлоатация на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през месец ноември тази година и в тази връзка се получи заявление за подновяването й. Прегледът на документите ще продължи през настоящата година. Не са констатирани несъответствия със значително влияние върху безопасността“, посочи Костов.

В края на месец октомври миналата година стана ясно, че паралелно с удължаването на живота на 5-и блок централата работи и по модернизацията на 6-и. Част от основните дейности трябва да бъдат извършени по време на годишния планов ремонт, който започна в началото на октомври и трябва да приключи през първата половина на ноември. Срокът на лицензията на този блок изтича две години по-късно, през есента на 2019 г.

Цялата стойност на удължаването живота на двата блока ще струва 360 млн. евро, което включва доставката и монтажа на оборудването. От тях 120 млн. евро ще бъдат използвани за увеличаване на мощността на двата реактора до 104%.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.