Уволниха зам.-директор на ФБР два дни преди пенсионирането му

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни вчера заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб два дни преди пенсионирането му, съобщи Ройтерс.

Маккейб бе честа мишена за гнева на президента Доналд Тръмп през последната година.

Сешънс заяви, че е влез решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация към медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност, заяви Сешънс.

Уволнението всъщност е формално – Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато доброволно подаде оставка след месеци натиск от президента Тръмп и други републиканци. Но то става само два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с пълен размер. Сега това е под въпрос.

Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми (бившият директор на ФБР), заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.