Увеличиха присъдата на убиеца от Дряновец от 13 на 30 години

Варненският апелативен съд увеличи присъдата на Илиян Илиев за убийството в разградското село Дряновец на доживотен затвор, който заменя с наказание лишаване от свобода за срок от 30 години. Присъдените граждански искове са уважени в пълния им размер от по 200 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, и за сума от по 250 000 лв. за родителите на жертвата.
Припомнямe, че през август тази година Окръжният съд в Разград определи присъда от 13 години и четири месеца за Илиев, като го призна за виновен за убийството на жена му Валентина, извършено на 14 февруари т.г. по особено мъчителен начин и с особена жестокост, с многобройни удари с чук и ютия по главата, с ритници по тялото и душене на жертвата с кабели. Първата съдебна инстанция гледа делото при условията на съкратено съдебно следствие, при което Илиев призна изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му наложил наказание 20 години „лишаване от свобода“, което редуцирал с 1/3 до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Уважените граждански искове бяха от по 100 000 лв. за двете малолетни деца на убитата, както и по 80 000 лв. за родителите на Валентина.
Близките на убитата 34-годишна жена са обжалвали присъдата, а прокуратурата е протестирала наказанието. Те са настоявали за това престъпление законът да се приложи с максимална строгост. Става дума за едно от най-тежките и брутални убийства, извършени на територията на Разградска област, подчертаха от прокуратурата.
Съставът на Апелативния съд определя степента на обществена опасност на деянието и дееца като изключително високи. Направеното самопризнание не може да се приеме, тъй като е непълно, а разкаяние подсъдимият не е проявил, се казва в мотивите на съда. Физиологичен афект не е установен, а спецификата на психологичния портрет на подсъдимия е категорична индикация за високия риск от личността му, налагаща интензивни превантивни мерки, посочват магистратите. Психичните специфики на личността на Илиев, изразени в цялостното му поведение, са били в основата на конфликтните ситуации. Съдът установява само обстоятелства, които утежняват отговорността на подсъдимия – дългогодишна агресия към пострадалата и към децата им, безпричинното преобръщане на празника по случай имения ден на съпругата му в сцена на брутално убийство, интензитет на причиненото на пострадалата насилие – продължило и след смъртта й, поставянето на малолетните им деца в условия застрашаващи здравето, живота и психическото им развитие, данните за съдимостта и криминалистичната регистрация. Брутален акт на личност, неспособна да изживее вина и да извлече поука, с деликвентно поведение, трайна антисоциална нагласа и рецидивни противоообществени деяния, следва да бъде справедливо наказан с най-тежкото позволено от закона наказание, се казва още в мотивите.
Затова съставът на Апелативния съд счита, че заменящото санкцията доживотен затвор наказание лишаване от свобода следва да бъде определено в максимален размер – за срок от тридесет години. Първоначалният режим на изтърпяване, определен от РОС, не се нуждае от промяна.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.