Увеличиха присъдата на пиян и неправоспособен водач, убил съпругата си

Апелативният съд във Варна увеличи присъдата на38-годишния Танер Мустафа от заветското село Брестовене на 6 години затвор при първоначален строг режим.
През март т.г. Разградският окръжен съд му наложи наказание от 4 години и 6 месеца затвор при строг първоначален режим в общежитие от закрит тип. Той бе признат за виновен в това, че на 26 май м.г. в пияно състояние и без шофьорска книжка, карайки автомобила си с превишена скорост в землището на село Брестовене, е причинил по непредпазливост смъртта на живеещата с него на семейни начала Елиз Ахмедова и средна телесна повреда на малолетния си син. Пострадало е по-леко и другото му дете, което също е било в колата.
Още тогава окръжният прокурор Огнян Дамянов заяви, че ще протестира присъдата, тъй като той пледира за по-тежко наказание, считайки случая за особено тежък. Освен него, жалба е подал и подсъдимият, който иска по-малко наказание.
Апелативният съд приема, че е налице особено завишена степен на обществена опасност на деянието, предвид лавината от подобни инциденти по пътищата, причинили безброй човешки жертви. Подсъдимият е бил два пъти осъждан и шест пъти санкциониран за шофиране в пияно състояние и без книжка. След като правилно, обосновано и законосъобразно окръжният съд е направил своя извод за виновното поведение на подсъдимия, окръжният съд неправилно е приел, че са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, се казва още в мотивите на съда.
Решението подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.