Увеличават се наказателните дела в Разградския окръжен съд, втори e след Варненския

Разградският окръжен съд е един от малкото съдилища, който бележи ръст на наказателните дела, съобщи днес на пресконференция Ванухи Аракелян, председател на Апелативния съд във Варна. По този показател той се нарежда на второ място след Окръжния съд във Варна, преди Добричкия и Шуменския съд. Срещата с журналисти бе след общото събрание на съдиите от Разградски съдебен район. На него магистратите обсъдиха работата си през 2014 г.
Броят на постъпилите през миналата година наказателни дела в РОС е 416, процентното им увеличение спрямо предходната година е 0,02%.
В тримесечен срок са били свършени 756 дела, или 88% спрямо общия брой наказателни и граждански дела – 989. Според Аракелян, има вътрешни резерви в това отношение, тъй като потенциалът на съдиите е висок – те имат професионален опит и лични качества, така че процентът може да се увеличи. Друг показател, по който ще се работи през тази година, е срочното изписване на обявените за решаване съдебни актове.
Поздравления заслужава въвеждането на информационни технологии в съдилищата в Разградска област, заяви още Аракелян. Разградският, Исперихския и Кубратският съд са били сред първите, които са се включили в електронния уеб портал на съдебния район. Сега предстои да се въведат в него и пълните досиета на делата, за да могат да се разглеждат и по време на пътуване, в кантората или където и да е на друго място. Във Варненския съд е въведено и SMS-съобщаване на страните по делата, което предстои да се договори и в Разград.
Окръжният съд в Разград е единственият засега, който е въвел регистър на отводите не само на съдиите, а и на съдебните заседатели, съобщи председателят Лазар Мичев. Съдът е в намален състав, като от 13 щатни бройки, през годината действително са работили 8 съдии, каза още той.
На пресконференцията присъства и зам.-председателят на Варненския апелативен съд Милен Славов. Той даде много добра оценка на петте съдии, които работят по граждански дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.