Тютюнопроизводителите на национален протест утре, Лудогорието се събира в Дулово

Тютюнопроизводителите се вдигат на мащабен национален протест в сряда. Той ще се проведе от 11,30 до 12.30 ч. в трите най-големи тютюнопроизводителни региона на страната, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010 Цветан Филев.
В понеделник всички браншови организации в сектора разпространиха декларация до премиера Бойко Борисов, в което го информират, че цялата тютюнева общност е в стачна готовност срещу политическите и икономическо-медийни кръгове, които със своите действия целят съсипването на българската тютюнева индустрия. В писмото на бранша се посочва още, че в последните няколко седмици се провежда целенасочена кампания по разрушаване имиджа на „Булгартабак“, която те определят единствено като злонамерена акция срещу всеки един български производител.
Протестните действия се подкрепят от над 200 хиляди души. В тях ще се включат производители от всякакъв калибър – от много малки до големи, обясни още Филев. Според него със сигурност ще излязат фирмите, които не са успели да си реализират продукцията от миналата година, както и такива, които са я продали, но не могат да си вземат парите от различни фирми.
НАТ-2010 свиква протеста в най-големия регион – Североизточния. Той ще се проведе пред общината в Дулово. Там ще се съберат производители от над 12 населени места в региона, сред които Тервел, Каолиново, Исперих, Кубрат, Тутракан, Ветово и други.
Арбен Мименов от Съюза на производителите на ориенталски тютюн обясни, че подкрепят протеста, защото в Гоцеделчевско има голям проблем с изкупуването на тютюна.
Производителите от района на Гоце Делчев ще протестират в Сатовча, където организацията е поверена на Съюза на производителите на ориенталски тютюн – СПОТ БГ, оглавяван от Арбен Мименов. В Първомай ще протестират производителите от южния регион – Първомай, Хасково и Свиленград. Там организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителни в България Асен Кичуков.
Още от края на миналата седмица от тютюнопроизводителите идват сигнали за готвени протести. Миналия петък те предупредиха, че имат готовност за такива действия. Тогава от бранша поискаха от ръководството на ДСБ, откъдето според тях идват политическите атаки срещу „Булгартабак“ да поеме отговорност за това, че тютюнопроизводители ще загубят 20 млн. лв. приходи от неизкупена продукция.
Декларациите идват броени дни, след като от самата компания обявиха, че заради негативната клеветническа кампания, водена от медиите около енергийния олигарх Иво Прокопиев от години, са взели решение да прекратят износа за Близкия изток. В резултат на това те ще трябва да закрият 400 работни места и да намалят изкупуването на 80% от ориенталския тютюн. Според изпълнителния директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков целта на политическите атаки е да се завземат дългогодишните пазари на компанията.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.