Търговските полети от САЩ до Куба се възстановяват след над 50 години прекъсване

Министърът на транспорта на САЩ Антъни Фокс ще отпътува днес за Куба след над 50 години прекъсване на редовните въздушни връзки между острова и САЩ. Това съобщи заместник-министърът на транспорта на Куба Едуардо Родригес, цитиран от БТА.

Фокс ще пристигне на летище „Вия Клара“, а по-късно ще бъде в Хавана. „Възстановяването на редовните въздушни връзки е положителна стъпка и принос в процеса на подобряване на отношенията между двете страни“, подчерта Родригес.

В Куба Фокс ще има среща с транспортния министър Адел Искиердо Родригес и с министъра на външните работи Бруно Родригес.

Първият редовен полет САЩ Куба от 1961 година ще бъде изпълнен от компанията JetBlue. Самолетът ще лети от американски град Форт Лодърдейл, щата Флорида до кубинския град Санта Клара.

През 1979 г. за хуманитарни цели между двете страни бяха въведени чертърни връзки за превозването до острова на кубинци, живеещи в Куба и някои категории американски граждани.

През февруари тази година Куба и САЩ се споразумяха да възстановят редовните си въздушни връзки.

Редовни полети до Куба ще извършват няколко американски компании, които са подбрани от транспортното министерство на САЩ. Очаква се, че възобновяването на авиовръзката ще бъде допълнителна възможност за правене на бизнес в Куба и че ще позволи на американците от кубински произход да се срещат с роднините си.

От септември американските авиолинии започват да летят до Куба от Маями. Очаква се до края на годината всеки ден да има около 20 полета до Хавана.

Всеки ден от САЩ тръгват 17 чартърни полета за Куба, но се очаква броят им да намалее след влизането на големите авиокомпании.

Туризмът на острова на свободата процъфтява, откакто през 2014 г. бе обявено затоплянето на отношенията с Вашингтон. Миналата година рекордните 3.5 милиона туристи са посетили страната.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.