Турция отдаде почит към паметта на загиналите в Галиполи

Днес на разсъмване на полуостров Гелиболу (Галиполи) се състоя второто възпоменание за жертвите на битката отпреди 100 години. Турция отдаде почит на своите и чуждите войници, загинали в тежките сражения, съобщава БНР.
Семейства на военни, лидери и обикновени посетители се събраха на мястото, където преди 100 години са дебаркирали войниците на Антантата срещу турските войски.
Внуци на британски, австралийски и новозеландски войници четоха молитви за упокой на душите им, положиха цветя пред мемориала. Британският престолонаследник принц Чарлз прочете писмо на британски войници, участвали в битките, в което завещават да не бъде забравена тяхната саможертва.
Премиерът на Австралия Джон Абът заяви във възпоменателното си слово заяви, че на Галиполи са се сражавали рамо до рамо австралийски и новозеландски войници, над 3 хиляди от тях загиват, но благодарение на това се обособяват като независими държави Австралия и Нова Зеландия. И от двете страни бяха дадени големи жертви, но на всеки 25 април ние им отдаваме заедно почит, каза той.
По време на церемонията бе прочетено и писмо на Ататюрк до майките на загиналите чужди войници: „Вашите синове дойдоха на наша земя като завоеватели, врагове, но те се биха достойно и проляха кръвта си на наша земя…пролятата кръв е свещена, затова сега те са и наши чеда, бъдете спокойни, че турският народ никога няма да забрави паметта им“.
Националните знамена на Австралия и на Нова Зеландия се развяха на пилоните. Днешният ден се чества като национален празник на двете страни. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.