Турската полиция залови атентатора от истанбулския клуб „Рейна“

Турската полиция задържа снощи извършителя на атентата в Истанбул на Нова година, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии. При стрелбата в модерния нощен клуб „Реина“ на брега на Босфора в турския мегаполис 39 души бяха убити и още 70 ранени.
Роденият в Узбекистан Абдулкадир Машарипов е бил заловен жив при спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Той се укривал в апартамент в жилищен комплекс, нает от негов познат от Киргизстан. Машарипов оказал съпротива при ареста. На разпространени снимки тениската му е в кръв, а по лицето му има синини и кръвоизливи. Машарипов, който дошъл в Турция от Сирия, ще бъде подложен на медицински преглед, след което ще бъде разпитан.
Според Анадолската агенция при операцията били задържани общо петима души, сред които три жени и киргизстанецът, укрил атентатора. По-рано турски медии съобщиха, че полицията е идентифицирала извършителя на кървавото нападение в новогодишната нощ като 34-годишен узбекистанец, който е познат още под името Абу Мохамед Хорасан и е член на клетка на джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Централна Азия. На адрес в Истанбул бяха открити 150 000 долара, които според властите са били „възнаграждението“ за нападателя.
В петък бяха арестувани двама уйгури по обвинения в членство в терористична организация и подпомагане на 39 убийства. При атентата загинаха 23 турски граждани и 16 чужденци, предимно от арабски страни, но и от Израел, Русия, Индия и Канада. Отговорност за атентата в Истанбул пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Тя каза, че нападението е в отмъщение за турската военна операция в Сирия.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.