Турската армия стреля по кюрдски позиции в Сирия

Турската армия е нанесла удари по кюрдски цели и по силите на режима на Башар Асад в Сирия при два отделни инцидента, съобщиха късно снощи информационните агенции, цитирани от БНР.
Според източници на Анадолската агенция, турската артилерия е отвърнала на обстрел от района на град Азаз в провинция Алепо в Северна Сирия. Наблюдатели подчертават, че напрежението нараства, по границата на Турция със Сирия има артилерийски престрелки.
Представител на Сирийския център за наблюдение на човешките права твърди, че турската армия е подложила на обстрел няколко района в провинция Алепо, включително и района на военното летище Манак, които бяха превзети от сирийските милиции, след като оттам са били изтласкани терористите от Ислямска държава.
Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди,че турската армия е нанесла удари по обекти на кюрдските сили. По думите му те са били извършен в отговор на обстрел на сирийските кюрдски милиции и съгласно правилата за използване на сила при такива условия. Давутоглу настоя сирийските кюрди да се изтеглят от областите в близост до турската граница и заяви: „Ние ще продължим ответните действия в рамките на приетите ангажименти за нашата сигурност и защита, докато сирийските кюрдски милиции не напуснат района“.
Междувременно, турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че е възможна съвместна сухопътна операция на Турция и Саудитска Арабия срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.