Тръмп: Ангела Меркел допусна катастрофална грешка, приемайки 1 милион мигранти

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти, предава BBC. Той уточни, че Меркел до момента е най-важния лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси.

По време на интервю с британския вестник The Times и с германския таблоид Bild бъдещият президент разкри детайли от своята външна политика. Неговият приоритет ще бъде създаването на справедливи търговски сделки за САЩ и силни граници. Той подчерта, че неговата администрация ще провежда преди всичко разумна търговия, а не свободна.

„НАТО е „остаряла“ организация“, заяви още Тръмп. „Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“, подчерта Тръмп. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново се оплака, че много от държавите членки не плащат достатъчно. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият държавен глава.

Освен това бъдещият президент уточни, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския държавен глава Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения. Тръмп отбеляза, че иска ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света: САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. По отношение на Русия той изрази критика към Москва заради намесата й в сирийската гражданска война, описвайки я като „много лошо нещо“, което е довело до „ужасна хуманитарна ситуация“.

Brexit ще се окаже „голямо нещо“ и други страни може да последват примера на Великобритания за излизане от Европейския съюз, твърди още Тръмп.
Тръмп заяви, че британците са гласували за излизане от ЕС, защото са искали своя идентичност. Според него нямало да се стигне дотам, ако Великобритания не била принудена да приеме толкова много бежанци.

„Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци, мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това“, на мнение е Доналд Тръмп.

„Това беше последната сламка, която пречупи гърба на камилата, смятам, че и други ще напуснат“, допълни той.
Тръмп заяви още, че ще работи усилено за постигане на търговско споразумение с Великобритания. Ще покани на посещение британската министър-председателка Тереза Мей, веднага след като встъпи в длъжност като президент на САЩ.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.