Трета глобална седмица за пътна безопасност

Община Разград ще се включи в Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН от 4 до 10 май. На пресконференция началникът на отдел „Образование“ Бонка Цонева обяви, че логото на кампанията тази година е „Спаси живота на децата“, а през седмицата ще се проведат над 30 различни инициативи, посветени основно на безопасността на децата на пътя.
Най-ангажирани в кампанията ще са детските градини и училищата. Там ще де проведат беседи, презентации, конкурси за рисунки на асфалт, ролеви игри, прожекции, викторини…
Организирано децата ще посетят оживени кръстовища, за да видят как работят светофарите, как се пресича на пешеходна пътека.flashmob-300x200 В тези инициативи ще помагат и родители. Цонева припомни и за инициативата на младежите от „Лидер“, които в началото на март блокираха в час пик три оживени кръстовища в Разград по схемата на моментната тълпа, привлякоха вниманието и напомниха на участниците в движението, че трябва да ги пазят на пътя. Децата имали идеи и сега да се включат в седмицата за пътна безопасност.
Във връзка с кампанията ООН разпространи Декларация на децата, в която те разсъждават по проблема и настояват за решителни мерки по отношение на пътната беозпасност.
Навръх Гергьовден е планирана национална специализирана полицейска операция по метода на широобхватния контрол. Ще се следи за правоспособност на водачите, използването на обезопасителните системи за деца в колите, колани и каски. Започва и освежаване на хоризонталните маркировки и пътните знаци в района училищата и детските градини.
Програмата на кампанията /по дни и часове/ вече е публикувана на сайта на Община Разград.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.