Топлофикациите искат увеличение на цената на парното до 46%

До 46% увеличение на цената на парното от 1 юли са поискали топлофикациите пред Комисията за енергийно и водно регулиране, стана ясно на откритото заседание на регулатора.

В края на миналата седмица от Комисията представиха своето виждане за цените на топлоенергията, според което тя трябва да поевтинее в София, Бургас, Пловдив и Варна и да поскъпне в Плевен и Враца.

От топлофикациите възразиха срещу това, че регулаторът не признава в пълна степен направените от тях разходи за амортизация, ремонти, персонал и парникови газове. Основното несъгласие е по отношение на одобрената от комисията норма на възвращаемост на капитала, каза председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев: „Преди пет години нормата на възвръщаемост на капитала беше 8%, беше редуцирана на 4% и така се запазва година след година. Няма друг бранш с такава ниска норма на възвръщаемост. Няма да коментираме какво значи това за дружествата“.

Шефът на плевенската топлофикация Иван Гетов предупреди, че дружеството ще понесе трудно норма на възвращаемост на капитала в размер на 4%, каквато регулаторът им е признал: „Дружеството ще се декапитализира. Има абсолютно невъзможност за разплащане с основния доставчик „Булгаргаз“.

„Всеки от представителите на топлофикационните дружества, които съобщават това, което не им се признава, бих желал едновременно с това да казват и какво повишаване на цената на топлинната енергия заявяват“, призова председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ивайло Александров от работната група на регулатора направи това вместо топлофикациите, съобщавайки какво увеличение на цената на топлоенергията са поискали те от регулатора: „Само от известна срамежливост няма да цитирам процента, който е предложен от дружествата за повишение цената на топлинната енергия в техните заявления – 17, 32, 15, 38, 46, 16, 29, 80, 24 процента“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.