Токът през нощта с 25% нагоре

Токът през нощта да поскъпне с 25%, са поискали енергодружества в заявленията си до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Те също бяха публикувани вчера следобед от регулатора. От ЧЕЗ са поискали 25,39%, а от Енерго Про – 25%. Така нощния ток при двете дружества става на цени от съответно 9,14 ст. на киловатчас и 8,52 ст. За дневната тарифа от ЧЕЗ предлагат тя да скочи с 9,38 на сто до 17,62 ст. на киловатчас, а от Енерго Про са по-скромни в исканията си – 2,6% до 17,04 стотинки. От ЕВН пък искат цената за потреблението през деня да стане 16,32 стотинки, а през нощта – малко над 7 ст. От дружеството вече обявиха,че това прави средно увеличение на цената с 8 на сто.
Тези проценти обаче са съвсем ориентировъчни. Причината е, че цената на дневния и нощния ток е само една от компонентите във фактурата, съобщава „Монитор“. Освен тях плащаме цени за достъп и пренос през мрежата на ЕРП-тата, които също се коригират. Преди да се стигне до ЕРП-тата обаче, трябва да бъде определена цената на НЕК. Тя изкупува в определен порядъка производството на централите и после го продава на ЕРП-тата. От НЕК вече обявиха, че няма да искат увеличение на тарифата, по която продават тока на едро.
Значение за крайната цена има и цената, която ЕСО ще получи за достъп и пренос през мрежата високо напрежение. В самото начало на веригата пък са самите електрически централи, които също ще настояват за корекция на цената. Така че докато всички искания по веригата не се сумират, процентите за поскъпване са много относителни. На финала думата, разбира се ще имат от КЕВР. Новото ръководство вече направи заявка, че няма да допусне скок на тока. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.